KONKURS KULINARNY
|
Do pobrania: ARKUSZ ZGLOSZENIOWY I Ogolnopolskie Mistrzostwa Pierogowe Bychawa 2010 |
Przedmiot konkursu:
Prezentacja dania złożonego z trzech rodzai pierogów tzw. TRIO PIEROGOWE , które powinno nawiązywać do historycznych tradycji ich wytworzenia.
Ocenie podlegać będzie – zestaw „trio pierogowe” zaaranżowane na talerzu lub półmisku w ilości
6 talerzy, tzn. danie ma składać się z 6 pierogów o trzech smakach. Danie musi zostać wykonane na żywo na stanowisku konkursowym w czasie 60 minut.
Organizator :
Bychawskie Centrum Kultury w Bychawie, 23-100 Bychawa, ul. M. J. Piłsudskiego 34
Współorganizator:
Waldemar Hołówka – Fundacja Klub Szefów Kuchni.
Regulamin Konkursu
I) Warunki uczestnictwa
1) W konkursie mogą brać udział kucharze zatrudnieni w Polsce w obiektach gastronomicznych, jak i przedstawiciele obiektów agroturystycznych,
2) Konkurs odbędzie się 30 maja 2010 w Bychawie , podczas XI Ogólnopolskiego Festynu „W Krainie Pierogów” Bychawa 2010
3) W konkursie bierze udział dwóch zawodników .
4) Zawodnicy zobowiązani są do dokonania zgłoszenia na załączonym formularzu.
5) Zgłoszenie winno być przesłane na adres organizatora konkursu drogą elektroniczną lub
faxem; 48/ 81 56 60 124
Informacji udziela: Bychawskie Centrum Kultury w Bychawie, 23-100 Bychawa,
ul. M. J. Piłsudskiego 34, tel./fax. 48 81 56 60 124, mail: sekretariat@ebck.pl, www.ebck.pl
Osoby do kontaktu: Mariusz Nawłatyna – dyrektor BCK, Piotr Gęba – instruktor.
6)Każdy zgłoszony uczestnik konkursu musi otrzymać od organizatora potwierdzenie udziału,
bez którego nie może uczestniczyć w konkursie.
II. Zasady Organizacyjne
2.1. Produkty , które będą wykorzystane w konkursie uczestnicy muszą zapewnić sobie we
własnym zakresie.
2.2. Każde stanowisko konkursowe będzie wyposażone przez organizatora w ;
Stół roboczy, kuchenkę elektryczną indukcyjną lub oporową dwupalnikową.
2.3. Podmiot delegujący uczestnika na konkurs pokrywa koszty dojazdu.
2.4. Drobny sprzęt potrzebny do wykonania dania konkursowego oraz naczynia i zastawę
niezbędną do podania i zaserwowania dania każdy uczestnik zabezpiecza w własnym
zakresie.
2.5 Ilość kucharzy startujących jest limitowana i określona kolejnością nadesłanych
zgłoszeń. Termin zgłoszeń upływa 26 maja 2010r.
2.6 Każde 5 min spóźnienia równe jest 15 pkt. karnych odjętych od sumy ogólnej
punktacji Jury .
2.8 Każdy uczestnik po zakończonych zmaganiach konkursowych zobowiązany jest do
pozostawienia czystości na stanowisku pracy.
III. Zasady przeprowadzenia konkursu
3.1. Każdy uczestnik będzie miał do wykonania 6 zestawów „Trio Pierogowe” – każdy zestaw złożony musi być z trzech rodzajów smakowych pierogów . Danie winno być wykonane w oparciu o posiadaną wiedzę z zakresu kuchni polskiej.
Pięć zestawów przeznaczone jest do degustacji przez Jury a jeden zestaw na stół prezentacyjny.
3.2. Czas na wykonanie i wydanie potrawy 60 minut.
3.3. Oceny dokona 3 profesjonalnych Jurorów degustacyjnych – posiadających wiedzę z zakresu kuchni Polskiej i 3 jurorów – osoby medialne zaproszone przez organizatora.
IV Nagrody
Puchary i dyplomy dla zwycięzców I, II, III miejsce , dyplomy uczestnictwa dla wszystkich zawodników, oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatora i sponsorów.
V Założenia końcowe
5.1. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji potraw konkursowych jak i
przebiegu całego konkursu w mediach.
5.2. Wszystkie prace konkursowe powinny być kreatywne i nawiązywać do kuchni polskiej
z zachowaniem wszystkich technik kulinarnych.
5.3. Wszystkie pytania dotyczące spraw nie objętych regulaminem należy kierować do
Organizatora;
lub Pana Waldemara Hołówka tel. 0609 548 355.
Waldemar Hołówka
Do pobrania: ARKUSZ ZGLOSZENIOWY I Ogolnopolskie Mistrzostwa Pierogowe Bychawa 2010